Zwangerschapsmassage / Reikibehandeling

Zwangerschapsmassage / Reikibehandeling

Een zwangerschapsmassage of Reikibehandeling is een fijne en mooie manier om de aanstaande moeder en het ongeboren kind te ondersteunen.

Zwangerschapsmassage
Veel (aanstaande) moeders hebben tijdens de zwangerschap weinig mogelijkheden om echt rust te nemen, omdat ze nog tot lang door moeten werken en van alles moeten regelen voor de komst van de kleine en/of omdat ze nog de zorg voor andere kinderen in hun gezin hebben. Een zwangerschapsmassage is dan een ideaal moment om alle zorgen even los te laten en helemaal tot rust te komen. Even te genieten van de warme olie en zachte effleurages (strijkingen) en pettrisages (knedingen) die je lichaam helpen ontspannen, je spieren weer soepel maken en eventuele klachten als rugpijn, bekkenpijn en slaapproblemen helpen verminderen. Het is voor veel aanstaande moeders ook een heerlijk moment om zich te focussen op de band die er al bestaat met het kindje in hun buik en om bewust het kindje in de buik te ervaren.

Voordelen van een zwangerschapsmassage
Een zwangerschapsmassage heeft naast ontspanning nog meer lichamelijke voordelen, zoals:

 • Je slaapt beter. Een zwangerschap kan je slaapritme flink verstoren. Na een massage kun je vaak makkelijker in slaap vallen en slaap je dieper.
 • Het verhoogt je mentale gezondheid. Het ‘knuffelhormoon’ Oxytocine neemt toe tijdens een massage en geeft een gelukzalig en ontspannen gevoel. Dit gelukshormoon geef je ook door aan de baby, dus allebei blij 😊
  De aanmaak van stresshormonen (Cortisol, Adrenaline en Noradrenaline) wordt juist lager door een massage. Heb je tijdens je zwangerschap last van angstige gevoelens, spanning of stress? Dan kan een zwangerschapsmassage een uitkomst zijn.
 • Het stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en zuurstof en voeding beter worden opgenomen, dus ook bij de placenta en dit heeft alleen maar voordelen voor de baby. Het geeft ook verlichting aan eventuele spataderen.
 • Het verlicht pijnklachten. Een zwangerschap is een behoorlijke belasting voor je spieren. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn, schouderpijn en krampen. Een massage maakt je spieren soepel en verlicht de pijn.
 • Het verhoogt je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor kwaaltjes, griep of ziekten
 • Je houdt minder vocht vast. Veel vrouwen houden vocht vast tijdens hun zwangerschap. Vooral tijdens de laatste maanden kan je hier last van hebben. Een zwangerschapsmassage zorgt voor een betere vochtafdrijving.
 • Het kan de kans op een vroeggeboorte verkleinen. Onderzoek laat zien dat een zwangerschapsmassage de kans op een vroeggeboorte kan verkleinen.

 In 2020 heb ik bij de Wellness Academie de cursus zwangerschapsmassage gevolgd toen ik hoorde dat mijn dochter in verwachting was van haar eerste kindje. Het voordeel was dat ik haar gedurende de hele zwangerschap kon ondersteunen met ontspannende massages. Doordat ik het zo bijzonder en intiem vond (omdat je niet 1 maar 2 mensen tegelijk masseert!), heb ik besloten om deze massages ook in mijn praktijk aan te bieden en mij verder te verdiepen in zwangerschapsmassages. Ik heb bij Quint Therapy nog een cursus zwangerschapsmassage voor gevorderden gevolgd.
Mijn dochter heeft bovenstaande voordelen van de zwangerschapsmassages ondervonden en is na 41 weken bevallen van een wolk van een zoon!

Wat kun je verwachten bij een zwangerschapsmassage?
De ruimte is aangenaam verwarmd als je binnenkomt en je hoort een rustgevend muziekje.
Tijdens een kopje cafeïnevrije thee nemen we kort het intakeformulier (of de voortgang ervan) door. Hierin worden eventuele klachten, medische geschiedenis en je wensen en verwachtingen besproken. Zo zorg ik ervoor dat je een behandeling krijgt die geheel op jou is afgestemd. Er staat een traditionele behandeltafel voor je klaar met een extra traagschuim matras. Je kleedt je uit en neemt in je slip plaats op de behandeltafel in zijlig op je linker zij. Je krijgt een hoofdkussentje onder je hoofd en onder je buik en tussen je knieën en voeten een zwangerschapskussen voor optimale ondersteuning (dit is een goede houding voor een optimale bloedsomloop en je kunt eventueel je buik omarmen). Je wordt lekker toegedekt met schone badlakens en naar behoefte een extra deken.  

De behandeling start met een rug-, heup- schouder- en nekmassage. Hierbij maak ik gebruik van de natuurlijke Weleda zwangerschapsolie. Vervolgens draai je je om op je rechter zij en volgt er nogmaals een rug-, heup, schouder- en nekmassage. Hierna word je ondersteund om half rechtop te zitten met rugondersteuning en volgt aan beide kanten een been- en voetmassage met daarna een arm- en handmassage. Naar wens kan ook de buik zacht worden ingewreven met warme olie of mag je dit bij behoefte zelf doen. De hechting met je kindje start al in de baarmoeder.
Als laatste volgt een schouder- en decolleté massage. Gemiddeld duurt de behandeling 75 minuten, dit is exclusief de tijd voor de intake met een kopje thee en het omkleden.

Een zwangerschapsmassage is een zachte, respectvolle en licht inwerkende massage die bedoeld is voor vrouwen met een gezonde zwangerschap. Als je lichaam gewend is aan massages kan er iets meer druk op de spieren worden uitgeoefend. Ook houd ik rekening met het vermijden van bepaalde drukpunten. Ik gebruik geen warme basaltstenen of warme pakkingen tijdens de massage omdat je lichaam tijdens de zwangerschap de warmte minder goed kan reguleren.

Er zijn een aantal situaties waarin je een massage beter kunt uitstellen tot na je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je last heb van:

 • Koorts (vanwege een al aanwezig zijnde verhoogde stofwisseling)
 • Infectieziekten (zoals griep, Corona of ernstige verkoudheid)
 • Ernstige circulatiestoornissen, zoals trombose
 • Lage of hoge bloeddruk en/of hartafwijkingen (massage alleen na overleg met behandelend specialist)
 • Acute en hevige buikpijn
 • Regelmatige harde buiken
 • Gebroken vliezen
 • Bloedverlies

Heb je een bepaalde aandoening en twijfel je of een massage kwaad kan? Overleg dan even met je verloskundige of gynaecoloog voor je je laat masseren.

De eerste 3 maanden wordt een massage afgeraden. Wel is het mogelijk om een Reikibehandeling te boeken (zie voor meer informatie hieronder). Na het eerste trimester kun je je laten masseren en de frequentie mag je zelf invullen naar eigen behoefte. In de praktijk blijkt dat vrouwen in het derde trimester meer behoefte krijgen aan een massage en om de week of wekelijks willen komen.

Ga je na de bevalling borstvoeding geven, dan is het fijn om voor ongeveer 2 weken na de bevalling alvast een massage in te boeken voor een uitgebreide rug-, schouder- en nekmassage. Zo voorkom je vermoeide schouders en een stijve nek door het voeden van je kindje.

Tarief Zwangerschapsmassage Duur Prijs
– gehele lichaam
– rug-, schouder- en nekmassage
75 min.
45 min.
€ 55,00
€ 40,00

Reiki en Zwangerschap

Bij een Reikibehandeling bevordert de helende stroom van universele levensenergie en onvoorwaardelijke liefde het welzijn van jou en het groeiende kindje in jouw buik.
Fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch verandert er veel gedurende de zwangerschap. Sommige vrouwen kunnen zwangerschapskwaaltjes, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen ervaren. Ook het lichaam van je ongeboren kindje verandert snel.

Tijdens de eerste maanden kan een Reikibehandeling ondersteunen bij de ontwikkeling van het embryo en de aanstaande moeder bij eventuele misselijkheid.
Bij het tweede trimester ervaren veel vrouwen weer wat meer energie. Er kan lichte rugpijn of bandenpijn ontstaan door het oprekken van de baarmoeder. Reiki biedt dan verlichting en ondersteuning bij de veranderingen in je lichaam en je hormoonhuishouding. Door Reiki kun je bijbehorende emoties beter verwerken, zodat dit de nodige rust en ruimte geeft. Jouw baby neemt niet alleen via de navelstreng deel aan jouw leven, maar ook door middel van jouw gedachten en gevoelens.
Bij het derde trimester ontstaat er vaak druk op de maag en tegen de ribben doordat je kindje steeds meer ruimte inneemt. Benen en rug kunnen ook wel extra ondersteuning krijgen. Een Reikibehandeling biedt verlichting en geeft vooral diepe ontspanning aan de aanstaande moeder en dit werkt ook door op het ongeboren kind. 

Reiki brengt ook bewustwording, zodat je vanuit meer vertrouwen reageert op de veranderingen in je lichaam, je kindje in wording en de wereld om je heen. Reiki draagt positief bij aan het contact tussen jou en je kindje, waardoor het proces van hechting en binding gemakkelijker verloopt en de liefdesband zal versterken.

Wil je meer weten wat Reiki precies is, hoe het voelt en hoe een behandeling eruit ziet, kijk dan hier onder het kopje Reiki.

Ook na de geboorte kan zowel de moeder als de pasgeborene Reiki goed gebruiken, hetzij in de praktijk, hetzij op afstand.

Tarief Reiki Duur Prijs
– gehele lichaam
– op afstand
60 min.
30 min.
€ 50,00
€ 30,00